Cursus Patronen ontmaskeren

Acht avonden op locatie in Groningen Start september 2020, nog enkele plek.
(of bij minimaal 10 geintereseerden zelf georganiseerd op gewenste locatie)

In deze groep ga je aan de slag met de manieren waarop je je bent gaan inhouden en aanpassen in je leven. Je gaat onderzoeken hoe dit patronen zijn geworden in je denken, voelen en doen. Ervaringen van vroeg in je leven, en de wijze waarop je groot bent geworden, staan gegrift in je lichaamsgeheugen en worden herhalende patronen. Je krijgt zicht hierop door dit te onderzoeken. En met behulp van andere deelnemers doe je op een ontspannen manier eventueel nieuwe ervaringen op. Om daarmee meer greep te krijgen op wat zich steeds herhaalt en daarin andere keuzes te kunnen gaan maken.

Iedereen leert in zijn leven al vroeg om zichzelf te beschermen of in te houden. ‘Je ‘essentie beschermen’ word dat ook wel genoemd. Je leert je ook aanpassen en daar is niks mis mee. Dat doen we om erbij te horen en onderdeel van de groep te mogen zijn.
De manieren waarop we dat in het algemeen doen zijn;
– terugtrekken;
– inhouden;
– opofferen;
– afstand houden.

De manier waarop je dat leert en hoe je dat gaat doen in reactie op oa je omgeving en wat je meemaakt, legt zich vast in je manier van denken, voelen en doen. Het worden patronen die zich lichamelijk vastleggen en je beleving ook beïnvloeden. Het worden ook een soort ‘maskers’ waarmee je je presenteert naar buiten toe. Die maskers hebben we allemaal en dat is normaal.

Wanneer dit echter starre, inflexibele patronen worden, waarin je niet meer vrij kiest, of waarvan je je niet bewust bent, kan het tot onvrede of zelfs herhalende problemen leiden. Je krijgt er last van. Je voelt je bijvoorbeeld onverbonden met jezelf of anderen schatten je verkeerd in. Je kunt anderen niet meer zo goed bereiken en zij jou niet. Je wilt anders reageren of omgaan met zaken, maar dat lukt maar niet. Die patronen kunnen zo diep zitten dat het moeilijk is dit te veranderen.

In deze groep gaan we hier op verschillende manieren mee aan de slag. Op een speelse en ontspannen wijze, en toch ook met diepgang.
Met behulp van informatie en uitleg. Je opvattingen, bijvoorbeeld over jezelf, anderen en hoe het leven in elkaar zit benoemen. Je manier van doen onderzoeken, door oefenen en uitproberen. En omdat die patronen zich ook diep kunnen verankeren in je lichaamsgeheugen, zoeken we ook ervaring op en hoe je dingen beleeft. Wanneer je je meer bewust word van automatische en vaak emotionele reacties en de achterliggende thema’s, kan dat rust geven en zelfs ingang tot verandering. We zetten verschillende werkvormen in die bij de groep en de onderwerpen die daar spelen passen. Zodat ieder als individu er wat uit kan halen.

We gebruiken hierbij onder andere de Karakterstructuren (maskers) die allereerst door Alexander Lowen beschreven zijn, en later doorontwikkeld door anderen. We vullen dit aan met de Schema’s vanuit de Schema Gerichte manier van werken van Young.

In een groep kun je juist ook elkaar gebruiken om dingen te (her)ontdekken. Juist omdat je manier van doen ook ontstaan is door en in contact met anderen, geeft anderen opnieuw betrekken vaak ingang tot zelfinzicht en bewustwording en daarmee tot verandering. Meer vrij worden in je keuzes en je leven. Een groep kan soms als spannend ervaren worden en in eerste instantie als een drempel voelen. Maar we werken gedoseerd, ieder op zijn eigen tempo en eigen wijze, en je eigen proces staat voorop. Over het algemeen geven deelnemers aan dat ze de groepen en begeleiding als veilig ervaren en daarin juist de ervaring in een groep juist echt van meerwaarde is.

De cursus gaat in september 2020 weer van start.
8 dinsdag avonden van 19.45-22.00u, van september-december 2020.
Locatie in Groningen later bekend
(1/8/29 september, 13/ 27 oktober, 10 /24 november, 8 december 2020)

De kosten bedragen 295 euro.
Je kunt je aanmelden via het contactformulier.
Wanneer je meer informatie wilt en wilt weten of dit bij jou past, neem gerust contact op.

Copyright 2019; Webdesign en realisatie: Gertjan Janssen | Illustraties: ninamaakt | Fotografie: Bart-Jan Verhoef