Cursus Patronen ontmaskeren

Ervaren, inzicht opdoen en oefenen; jezelf en hoe je in de wereld staat doorgronden.
Ieder mens word gedreven door het verlangen ‘zichzelf te zijn’ en ‘erbij te horen’. Je eigen potentieel te leven en tegelijk onderdeel te zijn van het geheel. We ontwikkelen daarvoor al vroeg in ons leven manieren om aan die behoefte te voldoen. Je wordt gevormd door al deze ervaringen en bewegingen die je maakt in de omgeving waar jij je ontwikkelt en opgroeit.
En tijdens die vorming maak je bewegingen die je ook wat kosten. Je trekt je terug, je houdt je in, je offert je op en houd afstand. Je raakt bijvoorbeeld de verbinding kwijt met iets van jezelf wat je moet onderdrukken om erbij te passen of om de liefde en aandacht te krijgen die je nodig had. In contact met anderen worstel je met afstand en nabijheid en vind je maar geen rust. Je drukt jezelf en je potentieel uit om van betekenis te zijn op een manier die vooral veel energie kost.
De manieren van doen, en dus voelen en denken, leggen zich vast als patronen in jouw doen, voelen (en lichaam) en denken. En die kunnen hardnekkig zijn, het was immers ook nogal van belang om ze te ontwikkelen, ze kunnen diep ingesleten zijn.

In deze twee dagen diepen we met elkaar een aantal basis thema’s uit die iedereen in die ontwikkeling tegenkomt. Denk bijvoorbeeld aan overgave en controle, kracht en kwetsbaarheid, samen en alleen.
Gericht om weer helder zicht te krijgen op de vaak onbewuste bewegingen die jij maakt. En die je leven en welbevinden beïnvloeden.
Je krijgt zicht op zaken door uit te pluizen en te begrijpen en er is theorie. En tegelijk door het te ervaren en te ‘voelen’, je emoties te onderzoeken en je bewust te worden van je lichaamssignalen.
Het contact met je groepsgenoten is daarbij een meerwaarde en een mooie manier om ervaringen op te doen en te oefenen. Juist het werken in contact met anderen levert zoveel op om nog dieper tegen je patronen te doorgronden en ze te ervaren.

En wat levert dat dan op? De ervaringen samen met het inzicht, maken dat je anders weggaat dan je gekomen bent. Je begrijpt misschien beter wat er gebeurt, maar vaak zet vooral de ervaring die je opdeed iets in beweging. Je komt weer in verbinding met daar waar je geen contact meer mee hebt en wat onderdrukt of stilgelegd is. Is dan alles anders? Kun je fixen wat je op wilt lossen? Misschien. Maar het brengt vooral meer leven, beweging. Je merkt op, en herkent in je dagelijks leven wat er gebeurd. Je patronen zijn er nog, maar komen misschien wat losser te staan en er ontstaat meer ruimte om je te verhouden tot dat patroon in jou. En misschien levert dat meer keuzevrijheid op. Je wordt daarmee veerkrachtiger, meer weerbaar, kunt bijsturen en dat brengt vaak meer rust en daar voel je je beter bij.

We gebruiken in deze dagen onder andere de Karakterstructuren (maskers) die allereerst door Alexander Lowen beschreven zijn, en later doorontwikkeld door anderen. En vullen dit aan met werkvormen vanuit de Schema Gerichte manier van werken van Young.

Praktisch
Vrijdag en zaterdag 4 en 5 november 2022 van 10-17.
Locatie Sebaldeburen.
Kosten; 425 euro.
Biologische lunch inbegrepen.
Je kunt je aanmelden via het contactformulier.
Wanneer je meer informatie wilt en wilt weten of dit bij jou past, neem gerust contact op.
Deze dagen zijn ook in company op gewenste locatie te organiseren met een zelf samengestelde groep.

Copyright 2019; Webdesign en realisatie: Gertjan Janssen | Illustraties: ninamaakt | Fotografie: Bart-Jan Verhoef