Cursus Patronen ontmaskeren

Iedereen leert in zijn leven al vroeg om zichzelf te beschermen of in te houden. ‘Je ‘essentie beschermen’ word dat ook wel genoemd. Je leert je aanpassen en daar is niks mis mee. Dat doen we om erbij te horen en onderdeel van de groep te mogen zijn.
De manieren waarop we dat in het algemeen doen zijn;
– terugtrekken;
– inhouden;
– opofferen;
– afstand houden.

De manier waarop je dat leert en gaat doen in reactie op oa je omgeving, legt zich vast in je manier van denken, voelen en doen. En ook in diep lichamelijke patronen en beleving. Je zou kunnen zeggen dat dit een soort ‘maskers’ worden waarmee je je presenteert. Die maskers hebben we allemaal en dat is normaal.

Wanneer dit tot starre, inflexibele patronen leidt, waarin je niet meer vrij kiest, of waarvan je je niet bewust bent, kan het tot onvrede of zelfs herhalende problemen leiden. Je krijgt er last van. Je voelt je bijvoorbeeld onverbonden met jezelf of anderen schatten je verkeerd in. Je kunt anderen niet meer zo goed bereiken en zij jou niet. Dat kan zo diep zitten dat het moeilijk is dit te veranderen.

In deze groep gaan we hier op verschillende manieren mee aan de slag. Op een speelse wijze gecombineerd met diepgang.
Theoretische kennis, opvattingen over jezelf, anderen en het leven analyseren en onderzoeken. En ook je manier van doen onderzoeken, door oefenen en uitproberen. En omdat die patronen zich ook diep kunnen verankeren in je lichaamsgeheugen, zoeken we ook de ervaring en diepere beleving op. Wanneer je je meer bewust word van emotionele reacties en achterliggende thema’s, kan dat rust geven en zelfs ingang tot verandering. We zetten verschillende werkvormen in die bij de groep en de onderwerpen die daar spelen passen. Zodat ieder als individu er wat uit kan halen.

We gebruiken hierbij onder andere de Karakterstructuren (maskers) die allereerst door Alexander Lowen beschreven zijn, en later doorontwikkeld door anderen. We vullen dit aan met de Schema’s vanuit de Schema Gerichte manier van werken van Young.

In een groep kun je juist ook elkaar gebruiken om dingen te (her)ontdekken. Juist omdat je manier van doen ook ontstaan is door en in contact met anderen, geeft anderen opnieuw betrekken vaak ingang tot zelfinzicht en bewustwording en daarmee tot verandering. Meer vrij worden in je keuzes en je leven. Een groep kan soms als spannend ervaren worden en in eerste instantie als een drempel voelen. Maar we werken gedoseerd, ieder op zijn eigen tempo en eigen wijze, en je eigen proces staat voorop. Over het algemeen geven deelnemers aan dat ze de groepen en begeleiding als veilig ervaren en daarin juist de ervaring in een groep juist echt van meerwaarde is.

De cursus start maart 2020 bij voldoende aanmeldingen.
Je kunt je aanmelden via het contactformulier.
Wanneer je meer informatie wilt en wilt weten of dit bij jou past, neem gerust contact op.

Copyright 2019; Webdesign en realisatie: Gertjan Janssen | Illustraties: ninamaakt | Fotografie: Bart-Jan Verhoef