Cursus Patronen ontmaskeren

Iedereen leert in zijn leven al vroeg om zichzelf te beschermen of in te houden. ‘Je ‘essentie beschermen’ word dat ook wel genoemd. Je leert je ook aanpassen en daar is niks mis mee. Dat doen we om erbij te horen en onderdeel van de groep te mogen zijn.
De manieren waarop we dat in het algemeen doen zijn;
– terugtrekken;
– inhouden;
– opofferen;
– afstand houden.

De manier waarop je dat leert en hoe je dat gaat doen in reactie op oa je omgeving en wat je memaakt, legt zich vast in je manier van denken, voelen en doen. Het worden patronen die zich lichamelijk vastleggen en je beleving ook beinvloeden. Het worden ook een soort ‘maskers’ waarmee je je presenteert naar buiten toe. Die maskers hebben we allemaal en dat is normaal.

Wanneer dit echter starre, inflexibele patronen worden, waarin je niet meer vrij kiest, of waarvan je je niet bewust bent, kan het tot onvrede of zelfs herhalende problemen leiden. Je krijgt er last van. Je voelt je bijvoorbeeld onverbonden met jezelf of anderen schatten je verkeerd in. Je kunt anderen niet meer zo goed bereiken en zij jou niet. Je wilt anders reageren of omgaan met zaken, maar dat lukt maar niet. Die patronen kunnen zo diep zitten dat het moeilijk is dit te veranderen.

In deze groep gaan we hier op verschillende manieren mee aan de slag. Op een speelse en ontspannen wijze, en toch ook met diepgang.
Met behulp van informatie en uitleg. Je opvattingen, bijvoorbeeld over jezelf, anderen en hoe het leven in elkaar zit benoemen. Je manier van doen onderzoeken, door oefenen en uitproberen. En omdat die patronen zich ook diep kunnen verankeren in je lichaamsgeheugen, zoeken we ook ervaring op en hoe je dingen beleeft. Wanneer je je meer bewust word van automatische en vaak emotionele reacties en de achterliggende thema’s, kan dat rust geven en zelfs ingang tot verandering. We zetten verschillende werkvormen in die bij de groep en de onderwerpen die daar spelen passen. Zodat ieder als individu er wat uit kan halen.

We gebruiken hierbij onder andere de Karakterstructuren (maskers) die allereerst door Alexander Lowen beschreven zijn, en later doorontwikkeld door anderen. We vullen dit aan met de Schema’s vanuit de Schema Gerichte manier van werken van Young.

In een groep kun je juist ook elkaar gebruiken om dingen te (her)ontdekken. Juist omdat je manier van doen ook ontstaan is door en in contact met anderen, geeft anderen opnieuw betrekken vaak ingang tot zelfinzicht en bewustwording en daarmee tot verandering. Meer vrij worden in je keuzes en je leven. Een groep kan soms als spannend ervaren worden en in eerste instantie als een drempel voelen. Maar we werken gedoseerd, ieder op zijn eigen tempo en eigen wijze, en je eigen proces staat voorop. Over het algemeen geven deelnemers aan dat ze de groepen en begeleiding als veilig ervaren en daarin juist de ervaring in een groep juist echt van meerwaarde is.

De cursus zal bij voldoende deelnemers maart 2020 weer van start gaan.
8 dinsdag avonden van 19.45-22.00u, van maart t/m juni 2020.
Aan het Overwinningsplein 1 Groningen (zalencentrum de Immanuelkerk)
(24+31 maart, 14+28 april, 12+26 mei, 9+30 juni)

De kosten bedragen 295 euro.
Je kunt je aanmelden via het contactformulier.
Wanneer je meer informatie wilt en wilt weten of dit bij jou past, neem gerust contact op.

Copyright 2019; Webdesign en realisatie: Gertjan Janssen | Illustraties: ninamaakt | Fotografie: Bart-Jan Verhoef