Ervaringen van anderen

Traject Verdieping Persoonlijk Leiderschap

 ‘Elke keer weer een bijzondere ervaring: hoeveel onbewuste patronen je ontwikkelt en welk effect dit heeft op je persoonlijk leiderschap. Dat verkrijgen van inzicht vond ik op momenten best emotioneel, maar gaf me ook rust, inzicht en ruimte om te gaan proberen.’
Directeur in onderwijs

‘Het traject ‘verdieping persoonlijk leiderschap’ heeft mij veel inzichten gegeven in patronen die diep verankerd zaten. Door bewustwording en praktische handvaten begrijp ik beter waarom ik bepaald gedrag vertoon en kan ik dit bijsturen wanneer dat voor mij wenselijk is’.
Manager in welzijnssector

Zeer verassende ervaring om in een kleine groep met inbreng van ieders eigen ‘wereld’ juist persoonlijke leermomenten te ontdekken. Heerlijke momenten van rust en reflectie,, die door Helen en Marjo zeer warm, creatief en respectvol worden gestimuleerd.
Regiomanager Overheidssector  

Traject persoonlijke en professionele ontwikkeling

Mijn sessies bij Helen heb ik als zeer waardevol en helend ervaren.
Ik kon bij Helen een stap verder komen in mijn proces naar voluit kunnen leven.
Op allerlei manieren hebben we samen gewerkt aan mijn levensstroom; blokkades tegenkomen en die laten verzachten/oplossen; niet alleen in mijn hoofd blijven en alles willen analyseren, maar doorstromen naar mijn hart en het voelen van mijn lichaam.
Dat was pittig af en toe, maar bij Helen was er altijd liefde, begrip en steun. Het mocht op mijn tempo. Ik leerde vertragen i.p.v. met volle stappen vooruit naar het doel!
Ik leerde mezelf echt serieus te nemen, ipv altijd maar naar de ander en in de ander te vervloeien.
En nooit was er veroordeling of afwijzing van Helens kant, dit verbijsterde me af en toe en maakte dat ik ontdekte hoe ontzettend streng en hard ik voor me zelf ben geweest.
Helen is scherp en veelzijdig; van te voren wist ik nooit hoe een sessie zou gaan verlopen. Helen gebruikt de dingen en ervaringen van het nu, om te komen bij de diepere lagen en gevoelens. Heel verrassend en verhelderend.

Het blijft soms hard werken en er komt geen moment dat ik klaar ben (waar ik ergens altijd naar op zoek was) maar ik ben aan het groeien en meer en meer aan het leven ipv overleven. Daar ben ik Helen erg dankbaar voor!

Lerares basisonderwijs

Coachee

Op weg naar mijn pensioen- een overgangsfase- had ik behoefte aan het onderzoeken en verkennen van mijn incongruenties, vragen, verlangens en het vinden van een andere energie.

Deze weg naar binnen was heel bijzonder: het ontmoeten van verlangens, wijsheid, gemis, inspiratie en kracht.

Dankzij de deskundigheid van Helen is dit een heel rijk en vervuld traject geworden:

haar prettige en inspirerende uitnodigingen tot onderzoek, haar deskundigheid en heldere feedback en vragen, haar veelheid aan interventies. Kortom een groots kado.

Jantien, op weg naar pensioen.

Supervisant Orthopedagoog

Ik ken Helen als een ontzettend betrokken en authentiek persoon. Helen bezit de unieke vaardigheid om op zo’n pure en uitnodigende manier contact te leggen dat zowel supervisanten zoals ik, maar ook cliënten, zich  -vaak voor het eerst- ècht gezien en gehoord voelen. Helen werkt vanuit een integere, zelf bewuste en kritische houding aan een veilige gehechtheidsrelatie met de cliënt, wat een belangrijke basis is voor het werken met getraumatiseerde cliënten. Helen is in staat om een klimaat te creëren waarin zelfs de diepste kwetsbaarheid op helende wijze gevoeld kan worden, wat een bijzonder krachtige en bestendige manier van werken is bij complexe PTSS.

Supervisant,  Orthopedagoog werkend met trauma, deelneemster deskundigheidsbevordering

Directe collega

Als directe collega van Helen kan ik volmondig beamen dat Helen voor mij een zeer professionele en kundige collega is. Als het gaat om complexe (PTSS) problematiek dan heb ik er veel aan om met Helen te sparren omdat ze goed kan luisteren, goed kan ordenen en theoretisch goed onderlegd is en snapt waar de materie over gaat. Dit is vice versa zo en daarmee dragen we zorg voor een zo goed mogelijke kwaliteitsborging voor de cliënten waarmee wij (samen) werken.

Helen is voor mij een zeer kundige en zeer ervaren collega waar ik graag mee samenwerk. Ze communiceert op een open, transparante, zorgvuldige, integere en professionele manier.
Wanneer het over cliënten gaat, bijvoorbeeld In de samenwerking of In de intervisie, dan spreekt zij te allen tijden met veel respect over de cliënt en is op zoek naar wat hem of haar is overkomen. In dit zoekproces is ze oordeelsvrij en zet ze het belang van de cliënt altijd voorop. In de samenwerking is er altijd sprake van een zogenaamde warme overdracht omdat Helen hier zorgvuldig en professioneel mee wil omgaan.

In de samenwerking met Helen en op de intervisie momenten heb ik haar als een zeer kundig collega ervaren. Haar vermogen om en bereidheid tot zelfreflectie is uitermate groot. Soms zelfs té groot in die zin dat Helen zichzelf wel eens wat wegcijfert of té bescheiden is in wat ze te bieden heeft. Ze weet wat ze kan en durft ook open en transparant te reflecteren op haar eigen handelen, inclusief twijfels en vragen die ze met ons als collega’s bespreekt. Daarin laat ze collega’s toe en laatste collega s meedenken in het proces. Het welzijn van de cliënt staat daarbij altijd voorop

Collega, GZ-psycholoog, cognitief gedragstherapeut
EMDR practitioner, Geregistreerd Psychotraumatherapeut

Coachee werkgerelateerd

Ik heb ontzettend veel respect voor de liefdevolle en deskundige manier waarop Helen haar werk doet. Door haar vriendelijkheid, no-nonsense houding en scherpzinnigheid creëert ze een veilige ruimte om te groeien. Helen heeft een enorm uitgebreid repertoire en het inzicht om de juiste methode toe te passen op het goede moment. Ze voert open en onafhankelijk het gesprek, zonder dat dit afdoet aan haar persoonlijke betrokkenheid. Helen stopt je niet vol met adviezen, maar helpt je om zelf te ontdekken wat je nodig hebt en wilt bereiken.

Het is heel goed om samen met iemand anders te reflecteren op waar je staat en wat je nodig hebt om je te blijven ontwikkelen. Door overtuigingen die ik had over mijzelf en mijn omgeving, kwam ik niet volledig tot mijn recht in mijn werk. Daar wilde ik graag mee aan de slag. Door gesprekken, lichaamsgericht werk en systemisch werken kreeg ik allerlei nieuwe perspectieven op mezelf en mijn omgeving. Ik  heb me enorm verwonderd over de winst die ik met de serie gesprekken heb kunnen boeken. Het voelt alsof ik met dit traject het gereedschap heb ontwikkeld waarmee ik jarenlang vooruit kan.

Review coaching

 

Cursus Planmatig werken deelneemster

Als ervarings-, lichaamsgericht therapeut ben ik soms in het werk met cliënten aan het zoeken naar kaders die in de cognitieve gedragstherapie meer worden gebruikt. Vanuit dit zoeken heb ik een boeiende workshop gevolgd bij Helen. De cursus `Planmatig werken vanuit CGT principes’ was voor mij een leuke, leerzame dag waarin ik op een prettige manier nieuwe input heb gekregen voor mijn eigen werk.

Ik heb Helen leren kennen tijdens een gezamenlijk gevolgde opleiding waardoor ik haar niet alleen als trainer maar ook in haar werk als therapeut heb kunnen meemaken. Helen is een therapeut/trainer met merkbaar veel ervaring in zowel de GGZ (ervaring en kennis van complexe problematiek)  als in het ervarings- en lichaamsgericht werken. Een prachtige, sterkte combinatie en Helen weet beide richtingen goed in te zetten in haar werk als trainer en therapeut.

Helen is een warme, betrokken therapeut die werkt met een doelgerichtheid, ze durft op de grens te werken en uit te dagen. In het proces heeft ze vaak een scherp zicht op wat er speelt en nodig is, ze durft de vinger op de zere plek te leggen. Werkend vanuit haar kennis en hart zoekt ze bij de cliënt steeds de verbinding tussen hoofd en lichaam, en daagt ze uit om hierin nieuwe ervaringen op te doen.

 

Clazina Mulder

Studentenpastor Hogeschool Viaa

Collega

Ik heb jarenlang met Helen mogen samenwerken. Helen is mijn go-to wanneer ik cliënten trof met complexe problematiek bijvoorbeeld een al dan niet actieve verslaving en een traumatische geschiedenis. Wanneer ik met vragen rondliep kon ik bij helen terecht om welke casus dan ook te bespreken.

Samenwerken met Helen heb ik altijd prettig gevonden. Helen opereert met een eigen kijk en werkt vanuit de verbinding met de cliënt. Helen is echt en ziet cliënten. Mijn ervaring is dat ze cliënten gauw op hun gemak weet te brengen en vanuit de rust gevoelige thema’s aanpakt. Helen is deskundig, creatief en heeft een warme aanpak waarmee ze dicht bij de cliënt staat. Helen is nuchter, heeft vanuit daar aandacht voor het denken, maar heeft ook aandacht voor het lijf en alles wat daarin gebeurd.

Helen is uniek en een aanrader!

Gertjan Janssen – Ggz Agoog & cgw’er

Reisgenoot

Helen is lange tijd reisgenoot geweest in mijn zoektocht naar heelheid. Seksueel misbruik, een jeugd waarin ik te groot moest zijn, zorgden er voor dat ik meer aan het overleven dan leven was. En dat brak me nogal op (in stukjes). Helen en ik startten in 2015 samen een traumatraject. ‘Samen’, want dat is wat Helen typeert: ze loopt met je op, aandachtig, beschikbaar, liefdevol en accepterend. En in mijn geval, ondersteunend en waar nodig dragend. Werkend in het contact als medemens en niet alleen maar als ‘therapeut’. Eindelijk kon en mocht ik ergens de ‘kleine’ zijn en dat bleek voor mij de helende beweging die nodig was.

Helen is intelligent, observerend en scherp. Er is zelden iets dat haar ontgaat. Ze beschikt als therapeut over een grote rugzak met methodieken vanuit zowel reguliere als meer alternatieve benaderingen. Ze werkt nauwgezet, maar is tegelijk niet bang om uit te proberen. Heeft een goed gevoel voor wat wanneer zou kunnen helpen, afstemmend op dat wat nodig is. Wat ik daarbij als heel prettig heb ervaren, is dat ze me als gelijkwaardige meenam in haar leren over trauma. Ze overlegde regelmatig over wat de beste aanpak zou zijn voor mij, waardoor ik het gevoel van regie bleef houden over mijn eigen route.

Inmiddels hebben Helen en ik onze reis samen afgesloten. Ik ben blij dat ze voor zichzelf besloten heeft om (weer) zelfstandig te gaan werken, want ik gun iedereen een goede therapeut zoals zij.

Lisette, 43 jaar, hogeschoolhoofddocent en onderzoeker, moeder van drie zoons

Coachee/ondernemer

Helen helpt mij door mijn ‘overtuigingen’ en functioneren te challengen. Voor de business heb ik geen coach nodig, maar om mijn persoonlijke effectiviteit en groei te ondersteunen heb ik aan Helen een goede coach die me uitdaagt op mijn persoonlijke vraagstukken. Door goed te luisteren naar wat ik zeg en niet zeg en daar goed op in te zoomen daagt Helen mij uit om mezelf beter te leren kennen. Het resultaat is dat ik mijn eigen ‘overtuigingen’ en gedrag beter begrijp, wat zeer waardevol voor mijzelf en mijn omgeving is. Het is eenzaam aan de top, je moet er altijd voor iedereen zijn. Het is dan fijn om een persoonlijke coach te hebben die er is om mij te helpen zonder andere belangen dan mij helpen.

Peter Millenaar, Directeur

Een cliënt, zelf hulpverlener

Ik ervaar Helen als een liefdevolle, intelligente, betrokken vrouw. Als therapeut kan ze putten uit ervaring binnen zowel de reguliere GGZ als de alternatieve hulpverlening. De zoektocht in haar persoonlijke werkwijze die ze hierin is aangegaan en aan blijft gaan, maakt haar een hele rijke therapeut. Haar kennis op het gebied van psychologie/ psychiatrie combineert ze met haar houding waarin ze naast mensen staat en hen echt wil zien. Ze heeft niet alleen aandacht voor het ‘hoofd’ , maar ook aandacht voor zingeving, voor het lijf, voor het systeem waarin iemand leeft. De hele mens.

Helen heeft overzicht in situaties en veel kennis die ze combineert met werken in de ervaring. Ik vind het fijn om in gesprek te zijn met Helen omdat ze spreekt vanuit het doorleven van eigen ervaringen.

In het contact kan ze direct en precies zijn. Vanuit haar overzicht en snelle kijk op een situatie komt ze gauw tot een kern. Vanuit haar persoonlijkheid staat haar kracht gauw op de voorgrond. Maar ze is tevens ook in contact met haar kwetsbaarheid en kan deze laten zien.

Helen is een therapeut die ik van harte aanbeveel!

Coachee/cliënt, vrouw, 32 jaar.

Een collega en systeemtherapeut

Ik heb drie jaar met Helen mogen samenwerken. Haar focus lag op de individuele therapie en die van mij op de cliënt en zijn systeem.

Wat ik prettig vond in de samenwerking is dat Helen de klachten van cliënten bekijkt vanuit hun persoonlijkheid en de context en de samenhang daartussen. Helen richt zich ook op krachten en mogelijkheden, wat mensen ook goed doet. Met deze krachten en mogelijkheden gingen we aan de slag om samen de moeilijkheden aan te pakken. Helen individueel en ik met het systeem erbij.

Helen besteedt veel aandacht aan hoe de client met zichzelf en anderen omgaat en hoe de cliënt communiceert. Ze besteedt aandacht aan hoe de cliënt omgaat met zowel het verleden, het heden en de toekomst. Ze werkt vanuit het hier en nu om het verleden proberen te begrijpen en een plaats te geven, om zo naar een hoopvolle toekomst toe te werken.

Helen is gericht op een goede samenwerking. Daarom was het erg prettig voor mij om met haar samen te werken. Ze staat open voor feedback, kan mij bijsturen en wil zelf ook bijgestuurd worden.

Roelof de Haan, systeemtherapeut.

Een coachee

Helen combineert Groningse nuchterheid (waarmee ik bedoel; ‘echtheid en zijn’) met warmte en empathie. Professionele kennis met wijsheid. Helen is betrokken, eerlijk en integer in het contact. Ik ervaar ruimte om te mogen zijn wie ik ben. En voel me echt begrepen. Helen is een echte professional die haar mens zijn niet wegduwt. Ze straalt daarnaast kracht uit en heeft diepgang. En neemt geen genoegen met halve waarheden. Ik ervaar bij haar hart en drive voor het kwetsbare in de mens en de samenleving, en vind dat bijzonder. Ze weet me te raken, met verrassende observaties, inspirerende stukjes en opmerkingen. Vaak precies “to the point” en altijd zo dat ik weer terugkom bij mijn eigen kern en wat mij verder helpt. En dat is heel fijn. Dankjewel!

Eline, moeder van 4 kinderen, jurist

Opdrachtgever onderwijs en collega

Helen is aangesloten als gastdocent bij onze opleidingsinstituut Groundwork. Zij is verantwoordelijk voor het leertraject de fysieke dimensie (lichaamswerk).

Helen is een gedegen docent. Ze zorgt voor een veilig leefklimaat en stelt studenten op hun gemak zodat ze optimaal kunnen leren. Ze is enthousiast voor haar vak en draagt dit ook over. Haar jarenlange ervaring bij verschillende GGZ-instellingen is merkbaar. Zij is een hele goede therapeut die met warmte, betrokkenheid en vak-deskundigheid haar cliënten verder brengt. Ze is ook gewoon een leuk mens en ik vind het een voorrecht om haar als gastdocent in ons team te hebben.

Michelle van Dusseldorp, directeur Groundwork, psycholoog, docent en supervisor

Copyright 2019; Webdesign en realisatie: Gertjan Janssen | Illustraties: ninamaakt | Fotografie: Bart-Jan Verhoef